Sajnos az idei évben is igen aktívak voltak az autótolvajok és keserítették meg több ezer ember életét. Az AUTOVADASZ.EU weboldalra érkezett 2013-as bejelentések alapján igyekeztem időrendi sorrendben összeállítani egy olyan listát, melyben az év meghökkentő esetei szerepelnek.

 

A sort rögtön egy olyan eset nyitja, melyet facebook oldalunkon több mint 10 000-en osztottak meg, az eset ugyanis nagyon felháborító.  Január 12-én egy 22 éves Mazda E2200-as kisbuszt loptak el Budapesten a III. kerületből, melyet egy kómában fekvő beteg szállítására használtak. A mozgáskorlátozott matricával rendelkező, speciális alumínium rámpával ellátott kisbusz pótolhatatlan a családnak. Az autó jellegéből adódóan a tolvajoknak tudniuk kellett, hogy milyen feladatot lát el a gépjármű, mégis ellopták.  Mivel sok hasonló típusú járműről kaptunk bejelentést ez év szeptemberéig, a fent említett Mazda vélhetően egy olyan lopássorozatnak a része volt, amely őszig tartott és több tucat Mazda E2200-as és Toyota Hiace tulajdonos látta kárát a „kisbuszos banda” ténykedésének. 

 

 

Február 2-án egy speciális kialakítású, hajók és kamionok szállítására szolgáló mélybölcsős trélert kötött el valaki egy veszprémi benzinkút mellől. Mivel a tréler speciális feladatokat szolgál, ezért nehezen értékesíthető, így valószínűleg megrendelésre lopták el.

 

 

Április 8-án egy mozgáskorlátozott személy autóját lopták el Budapesten a Legénybíró utcából . A kocsival együtt vitte a tolvaj a mozgáskorlátozott igazolványt is. Ezt a bejelentést is több ezer felháborodott és segíteni akaró facebook felhasználó osztotta meg.

 

 

Április 10-én az Autóvadász Egyesület egyik leglelkesebb pártfogójának az udvaráról loptak el több értékes veterán motort , kerékpárt és egy nagyon régi tűzoltó készüléket. A tolvajok feltehetően nagyon is tisztában voltak vele, hogy miket loptak el tehát feltételezhető, hogy megrendelésre vitték el az öreg motorokat.

 

 

Április 22-én egy gyönyörű állapotban lévő piros 2107-es Ladát loptak el Budapesten a Fehérvári útról. Sajnos a Lada újra egyre népszerűbb az alkalmi tolvajok körében, ami azért meghökkentő, mert bár a 90-es években még sok Ladát loptak, addig az utóbbi években aránylag kevés Ladát vittek el a tolvajok. A Lada egy polgárőré volt, aki rendszeresen vesz részt lopott autókat felkutató akciókban. A kocsi ellopásáról videófelvétel is készült ( a videó megtekinthető itt ), de sajnos a piros szépség nem került elő. 

 


 

A következő esetet ismerik valószínűleg a legtöbben az olvasóink közül, hiszen ez kapta a legnagyobb sajtóvisszhangot. Május 28-án egy fiatal pár autóját lopták el, egy fekete Ford Fiestát. A károsultak egy ötletes kampányt indítottak a facebookon, FOTÓZZ FEKETE FIESTÁT címmel, amelynek köszönhetően hamarosan előkerült az autó egy, a hirdetést olvasó facebook felhasználónak köszönhetően. Az eset sikerén fölbuzdulva több károsult is próbálkozott hasonló kampánnyal, ámde nem értesültünk arról, hogy ezek a kampányok sikerrel zárultak volna.

 

 

Júniusban egy Siófoki strandon emelték ki egy táskából egy Fiat Freemont slusszkulcsait és más értékeket, miközben a jármű tulajdonosa többedmagával a vízben lubickolt. Ebben az esetben a felajánlott jutalom a meghökkentő: a károsult 1 000 000 forintot ajánlott fel a jármű megtalálójának, de sajnos a Fiat eddig nem került elő.

 

 

Különleges ásványvizeket szállított az a VW Transporter amelyet június 11-én Budapesten a XX. kerületi Vörösmarty utcából loptak el. Hiába az egyedi szállítmány, a Transporter nem került elő. Ugyanakkor itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy legyen bármilyen évjáratú is a VW Transporter az egyik legkedveltebb autótípus a tolvajok körében. Legalábbia ha az AUTOVADASZ.EU bejelentéseit vesszük figyelembe.

 


 

Június 12-én egy lakókocsit fújtak meg Tiszaújvárosból. Hogy a tolvajok mire tudnak használni egy lakókocsit…na az egy jó kérdés…

 

 

Július 15-én Szigetújfaluról loptak el egy Belarus traktort, amelyet feltehetően trélerre raktak és így vittek el. Ki tudja talán lehet, hogy pont a Veszprémből ellopot trélerrel... Mivel a traktort a tulajdonos munkaeszköze volt, a családnak nagy érvágást jelentett a munkagép eltűnése.

 

 

Július 28-án Biatorbágyról egy hatalmas méretű Schmitz hűtős félpótkocsit lovasítottak meg. Számomra meghökkentő, hogy miképpen tudnak elkötni egy ekkora félpótkocsit úgy, hiszen ehhez egy vontatóra is szükség van, arra pedig rá kell csatolni a vontatmányt. Ugyanez a gondolatmenet igaz a veszprémi trélerre is.

 

 

Augusztus 4-én egy Renault Twingo tulajdonosa tett bejelentést a rendőrségen  autója eltűnéséről. A tulaj lelkes kerékpáros, aki július 28-án használta utoljára az autót és parkolt le vele Budapesten a III. kerületben.  A bringás autós augusztus 4-én vette észre, hogy eltűnt a kocsi. Miután feljelentést tett a rendőrségen, a kocsi eltűnését az AUTOVADASZ.EU weboldalon is bejelentette. A fekete Twingo bejelentése felkerült az Autóvadász Egyesület facebook oldalára is. A felhívást augusztus 7-én reggel látta az egyik facebook felhasználó, aki ugyanazon a napon délután észrevette a kocsit a III. kerületben, a Bécsi út mellet állni. Miután nem volt biztos benne, hogy valóban a facebook oldalon lévő verdát látja, begépelte a rendszám adatait az ingyenesen letölthető AUTÓVADÁSZ – MOBILTELEFONOS ALAKALMAZÁSBA és az azt jelezte, hogy a kocsit lopás miatt körözik. Mint kiderült ahol az autó parkolt útburkolati jeleket festettek és ezért pár utcával arrébb pakolták a Twingot.  Így az sértetlenül került elő, hiszen bár a kocsit lopás miatt körözték, az mégsem volt lopott. Több kérdés is felmerül ugyanakkor az esettel kapcsolatban, de ezeket a kérdéseket nem az autóvadászok, hanem a tulajdonos dolga volt feltenni az illetékes hatóságoknál.

 

 

A 13. eset ugyanolyan elkeserítő mint az első. Október 29-én a Békásmegyerről a Hatvany Lajos utcából loptak el egy Peugeot 307-es kombit. Az autó mozgássérült gyermek szállítására használták a szülei, így a gyermek mozgáskorlátozott parkoló kártyája a szélvédőn volt. Az autóban benne volt még az ortopéd babakocsija (Alvema Ito), az egyedi méretű állítógépe, ortopéd cipője és egyéb segédeszközök is.  Bár a történet nagyon elkeserítő, van benne egy nemes szál is: a megkárosított családnak egy Peugeot márkakereskedő pár hónapra felajánlott egy autót a gyermek szállítására.

 

 

Bár a felsorolt járművek közül csak a Ford Fiesta és a Renault Twingo került elő, szerencsére ennél jóval több autó megkerüléséről tudtunk beszámolni az elmúlt évben az AUTOVADASZ.EU weboldalon és a facebook oldalunkon. December 28-án is előkerült egy nyáron elkötött fekete Ford Fiesta egy a facebook oldalunkra történt bejelentésnek köszönhetően. Erről az esetről is hamarosan beszámolunk.

 

Vezda László- főszerkesztő

AUTOVADASZ.EU