Az ünnepek alatt is folyamatosan járőröznek majd az autóvadászok, hátha meglepetést tudnak okozni néhány olyan autótulajdonosnak, akinek ellopták a kocsiját. Öt év alatt már több mint száz lopott autót találtak meg. A rendszámfelismerő alkalmazást már a mobiltelefonokra is le lehet tölteni, így bárkiből lehet autóvadász.

Az Autóvadász egy civilekből, polgárőrökből, valamint rendvédelmi dogozókból álló civil csapat. Öt éve szerveződtek, hogy felkutassák a lopott autókat bárhol az országban. Cservölgyi Tibor 20 évig volt rendőr. Az egyesület megalakulása óta autóvadász. Azt mondta, munkájuk több mint pusztán járőrözés.

A nehézsége, hogy nagyon oda kell figyelni a rendszámra, a kamera ugyanis szokott tévedni, így nézni kell, mit olvas le. Utána aztán a gépjármű ellenőrzése is nehézkes a rendőrségen keresztül – magyarázta Cservölgyi Tibor.

Nemcsak az utakon, az interneten is keresik a lopott autókat. Az autóvadászok weblapjukon is folyamatosan frissítik a körözött kocsik adatait. Több autó is így került vissza a tulajdonosához, erről tanúskodnak a köszönő levelek is. Van mobilalkalmazásuk is, melynek segítségével bárki, akár az utcán is leellenőrizheti a gyanús autókat.

Az Autóvadászok 5 év alatt több száz bűncselekmény felderítésében vettek részt. Vagy az autó volt lopott, vagy a tulajdonost körözték, ugyanis ezt is figyeli a rendszer. Önkéntes munkájuknak köszönhetően eddig több mint százan kaphatták vissza autójukat.

Forrás: hirado.hu