Maximum öt perc alatt lehet ellopni egy kocsit - mondta az InfoRádiónak az Autóvadász Egyesület elnöke. Vezda László szerint nincs ellophatatlan autó, viszont az utólag beszerelt védelmi rendszerek nehezíthetik az elkövetők munkáját.

You may need: Adobe Flash Player.

"A bűnözők mindenféle módszert kitalálnak, hogy minél hamarabb el tudjanak lopni egy gépjárművet. Ez maximum öt percbe telik, de általában két-három perc alatt egy kis-vagy középkategóriás kocsit el tudnak vinni a tolvajok" - ismertette Vezda László.

Az Autóvadász Egyesület elnöke elmondta, hogy a mai napig jellemző módszer a zárkihúzás, főként a kevésbé professzionális bűnözők körében. Azért is ki szokták húzni a zárat, hogy az alapján gyújtáskulcsot készítsenek. 

"Az autók gyári védelmi rendszereit a bűnözők általában jól ismerik, ezért célszerű olyan utólag beszerelt védelmi rendszerekkel ellátni a járművet, ami megnehezíti a tolvajok dolgát. Ez váltózár, vagy elektronikus védelmi rendszer is lehet" - hangsúlyozta Vezda László.

A szakember azt javasolja, hogy a mechanikus és az elektronikus védelmi rendszert utólag kompletten szereljék be az autótulajdonosok. Ilyen rendszerek például azt is megakadályozzák, hogy a motorteret ki lehessen nyitni az autóban és ezáltal kicseréljék az autó vezérlőkomputerét. 

A kis- és középkategóriás járművek esetében az ellopott autókat általában alkatrészeire bontják és így értékesítik őket, hiszen jóval nagyobb hasznot lehet így bezsebelni. Ugyanakkor a nagy kategóriás és luxus járműveket főként külföldre szokták szállítani és ott "egyben" értékesítik őket. 

Előfordul, hogy a személygépkocsik mellett tehergépkocsikat, kamionokat, mezőgazdasági gépeket is ellopnak, de az is, hogy csak bejelentik a lopást - hiszen egy jobb mezőgazdasági gép ára akár 30-60 millió forint is lehet -, a traktorokat pedig új alvázszámmal külföldön értékesítik. 

Ezeket a bűncselekményeket a lízing-csalás csoportkörbe sorolják - fűzte hozzá Vezda László.

Hanganyag: Kálló Izabella

Forrás: Inforádió